Za skoro 100%nej účasti sa žiaci zúčastnili bonitácie a výstavy služobných psov MVSR v chovnej stanici psov v Moravskom Svätom Jáne. Najprv ich pracovník zariadenia oboznámil s organizáciou a usporiadaním samotnej chovnej stanice, s priebehom a programom bonitácie, pričom žiaci boli oboznámení s pravidlami dodržiavania bezpečnostných pravidiel pri konaní bonitácií a výstav psov.

Počas bonitácie psov pozorne sledovali zdravotnú prehliadku psov veterinárom, prácu bonitačného komisára, prácu jednotlivých psovodov pri prezentácii svojho psa, ako aj správanie sa samotných bonitovaných psov. Videli ako sa psi vážia, merajú a ako sa slovne hodnotí ich exteriér. Nakoniec sa dozvedeli, s akým hodnotením boli psi bonitovaní a zaradení do chovu. Zaujímavou a atraktívnou časťou bonitácie bolo pre žiakov vidieť bonitovaných psov pri práci, hlavne pri hladkom zadržaní figuranta, ale aj pri zadržaní figuranta s protiútokom. Psov, ktorí sa im najviac páčili, odmenili uznanlivým potleskom.

Po skončení bonitácie si žiaci mohli pozrieť výstavu tých istých psov, čo je ďalšia podmienka uchovnenia služobného psa. Tu mohli žiaci vidieť hodnotenie psov aj so slovným komentárom posudzovateľa, mohli si porovnávať jednotlivých vystavovaných psov a typovať ich umiestnenie na „stupni víťazov“.

Na záver exkurzie si žiaci prezreli chovné zariadenia pre psov, kde im domáci veterinárny lekár podal odborný výklad o tomto zariadení.